Maak jij deze 5 cruciale fouten op je "over mij" pagina?

Ah, die goede oude β€œover mij” pagina.

Krijg je al klamme handen of voel je een gigantische gΓͺne bij het gedacht alleen al? 

Heb je het schrijven ervan uitgesteld (en uitgesteld en…) omdat je niet weet wat je ermee aan moet?

Het goede nieuws is dat je niet alleen bent. Heel wat ondernemers vinden het makkelijker om – ik zeg maar iets - een naam te kiezen voor hun eerstgeborene dan om een goede β€œover mij” pagina te schrijven (tenzij je schoonmoeder zich ermee moeit, dan heb ik niks gezegd 🀐).

Misschien hou je jezelf wel voor dat het er allemaal niet zo hard toe doet, die β€œover mij” pagina.

Als je dat denkt, DAN VERGIS JE JE SCHROMELIJK, MIJN KIND.*zwaait met alarmerende snelheid met de wijsvinger*

En wel om de volgende reden.

 

Je β€œover mij” pagina is niet minder dan een potentiΓ«le goudmijn die ligt te wachten tot je de goudader aanboort

Als ondernemer word je om de oren geslaan met growth hacks en shortcuts om je conversieratio te boosten. We lijken constant bezig met cijfers: hoeveel e-mails hebben ze geopend, hoeveel % van mijn publiek heeft geklikt, wat is mijn gemiddelde winst per klant? We testen en meten erop los. Nog een rapportje of een excelleke, anyone?

In zo’n context verlies je makkelijk uit het oog dat klanten van ons kopen omdat ze ons kennen, omdat ze ons leuk vinden. En vooral: omdat ze ons vertrouwen. Know, like, trust, weetjewel?

Ik betrap mezelf er steeds vaker op dat ik belang hecht aan de waarden waar een bedrijf voor staat waar ik klant ben. De persoonlijkheid, de missie, de visie, de stijl.

Zo koop ik liever mijn eitjes bij Boer Olivier dan in de Delhaize. Ahja, want Olivier heeft een visie op duurzame landbouw waar ik me helemaal in kan vinden en is daarmee de slimste Γ©n sympathiekste boer van Keiem en omstreken. Die kippetjes worden daar nogal gesoigneerd, zulle!

Het punt is: mensen leuk of sympathiek of interessant vinden is niet zomaar een fait divers in business. Cialdini – de peetvader van marketingpsychologie – besteedt hier in zijn basiswerk Influence een heel hoofdstuk aan. Je koopt die wafeltjes voor de jeugdbeweging niet omdat je koekenkast dreigt leeg te raken (as if!), maar omdat je er je nichtje een plezier mee doet. Idem voor die drie Tupperware-dozen die je aanschaft op die avond georganiseerd door je favoriete buurvrouw. Ook gewiekste verkopers doen beroep op dit principe als ze jouw houding en je stijl spiegelen (of je dialect). Of dacht je dat het toeval was dat die autoverkoper zoveel met je gemeen had?

 

We vinden mensen leuk die net zoals wij zijn en we houden ervan om dingen te kopen van mensen die we leuk vinden. Daar komt het op neer.

Je kan er natuurlijk voor zorgen dat je hele website uitdraagt wat voor een toffe peer jij bent. Maar je β€œover mij” pagina is pas echt het epicentrum van likeability. Het is jouw podium om op te stralen Γ©n om te verkopen.

Als je weet dat je β€œover mij” pagina de tweede meest belangrijke pagina is op je website (na je home page), dan is het tijd om je over je writer’s block/valse bescheidenheid/mentale verlamming… te zetten en om een β€œover mij” pagina te schrijven die klanten aantrekt.

Hierbij alvast 5 gouden tips om je te helpen de meest voorkomende fouten te vermijden. Voor je het weet komen die klanten met bosjes.

Ready? Set. Go!

Verstoppertje spelen gaat jou en je zaak niet vooruithelpen.

 

FOUT #1: Je hΓ©bt helemaal geen β€œover mij” pagina

Geen ontsnappen aan, jongens en meisjes. Je hebt er een nodig.

Misschien heb je wel interessante content op je site. Een geweldig design (je grafisch ontwerper dankt je omdat die al eens iets anders dan bokes met choco kan eten de komende maanden).

Maar je hebt geen β€œover mij” pagina.

Te moeilijk. Te clichΓ©. Overbodig.

Je hebt duidelijk de intro van deze blogpost gemist.

Maar geloof me.

Je. Hebt. Een. Over. Mij. Pagina. Nodig. Punt.

En noem het vooral ook β€œover mij” of β€œover bedrijf X”. Waarom zou je je bezoekers verwarren met andere termen? Als het op User Experience en design aankomt, heb je je aan één adagium te houden: zorg dat je bezoekers niet hoeven na te denken. Maak het zo makkelijk mogelijk om die relevante info terug te vinden.

 

FOUT #2: Jouw β€œover mij” pagina gaat alleen maar β€œover jou”

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand...is dit waar jouw klanten op zitten te wachten?

Ken je dat nummer?

β€œYou’re so vain. I bet you think this song is about you. You’re so vai-hey-hey-hain.”

 Had dat liedje in 2018 geschreven geweest, dan had het ook zo kunnen gaan:

β€œYou’re so vain. I bet you think your about me page is about you. You’re so vai-hey-hey-hain.”

In tegenstelling tot wat de benaming β€œover mij” pagina doet vermoeden, gaat een goede β€œover mij” pagina namelijk helemaal niet over jou.

Het spijt me geweldig om het te moeten zeggen, maar potentiΓ«le klanten zijn helemaal niet zo geΓ―nteresseerd in jou en in je producten (laat staan in jouw curriculum vitae, dat is wellicht alleen je moeder en dan nog enkel om te kunnen evalueren of ze een good job gedaan heeft).

PotentiΓ«le klanten zijn vooral geΓ―nteresseerd in hun eigen problemen en hoe jij hen kan helpen daarmee. De β€œwhat’s in it for me” met andere woorden.

Kijk bijvoorbeeld eens naar de β€œover ons” pagina van Mailchimp:

β€œNow we’re the world’s leading marketing automation platform, and we send more than a billion emails a day. We democratize technology for small businesses, creating innovative products that empower our customers to grow.”

 Heel helder. Mailchimp, dat is e-mail marketing (automatisering) om kleine ondernemingen te doen groeien.

Je β€œover mij” pagina is geen monoloog over jezelf. Het is een conversatie met de persoon die op de link geklikt heeft om op die pagina terecht te komen. Ja, het is een plaats om het over jezelf te hebben, maar enkel en alleen in de context van hoe jij je bezoekers gaat helpen.

(Als je je dan toch wil wentelen in je eigen wereldje, doe dat dan op je Instagram account ofzo).

 

FOUT #3: Je spreekt de verkeerde taal

Die potentiΓ«le klant centraal zetten, dat doe je ook met je woordkeuze en je toon. Vermijd vooral dat het een saaie boel wordt. Om de een of andere reden denken sommigen dat dat zo hoort. En dan krijg je β€œover mij” pagina’s doorspekt met vakjargon en wishy-washy marketingtaal. * Geeuw *

 Om dat te vermijden kan je het volgende doen:

  • Gebruik je eigen, authentieke stem. Schrijf zoals je spreekt.

  • Geef specifieke info en details in plaats van vage omschrijvingen en holle slogans.

  • Schrap het typische zakelijke jargon.

  • Voeg een snuifje humor toe als je durft.

  • Toon je persoonlijkheid in je taal. Ook als dat wil zeggen dat je je van je meest geeky kant laat zien.

 

FOUT #4: Nul persoonlijkheid toevoegen aan je β€œover mij” pagina

Veel ondernemers hebben een haast irrationele angst om onprofessioneel of te informeel over te komen. En dus pogen ze zo goed als mogelijk een plaatje te schetsen van de perfecte professional. Helaas gommen ze daarmee vaak ook elke laatste hint van hun persoonlijkheid weg. Als je β€œover mij” pagina klinkt alsof ze door Siri of Alexa zou kunnen geschreven zijn, dan ben je, euh, niet goed bezig.

β€œOver mij” pagina’s zonder enig streepje persoonlijkheid jagen potentiΓ«le klanten weg. Wie wil nu een business coach of grafisch ontwerper die klinkt als een robot? Wie kijkt uit naar een telefoontje naar een call center?

Klanten willen jou leren kennen. Natuurlijk willen ze weten wat jouw geweldige referenties zijn, maar ze willen ook weten wie jij bent als persoon, als mens.

Gebruik dus jouw eigen, authentieke stem en wees niet bang om een paar persoonlijke details op te nemen op je over mij pagina. Dat draagt – alweer – bij aan die likeability.

De geweldige Alexandra Franzen schrijft bijvoorbeeld dit op haar β€œover mij” pagina:

My name is Alexandra, but most people call me β€œAlex.” I also respond to β€œAli,” β€œAl,” β€œFranz,” and β€œHey, you with the blue hair.” I’m a writer based in Portland, Oregon, where I live with my partner Brandon and a dog named Dudley.

Blauw haar en een hond. Maar ook gepubliceerd in Time, Forbes, Newsweek en The New York Times, om er maar een paar te noemen.

En wie wist dat Canadese copywriter extraordinaire Tarzan Kay een bachelor in… jazz heeft?

Het zijn die kleine, sappige details die het β€˜em doen. Die jou memorabel maken in een zee van middelmatige doorsnee content.

Surfer chick? Laat je zien!

 

 FOUT #5: Iedereen willen pleasen

β€œMaar wat als ik klanten afstoot met wat ik zet op mijn β€œover mij” pagina? Wat als ze de klik niet voelen, of erger, als ze aanstoot nemen aan mijn bijzondere hobby of compleet ongeΓ―nteresseerd zijn in mijn obsessie voor Star Wars?”

Blijkbaar ook een heel prangende vraag bij mijn klanten als het over de β€œover mij” pagina gaat.

Mijn antwoord?

β€œEn dan?”

Is dat niet precies wat jij wil als ondernemer: een bepaald type klant aantrekken, en dus automatisch ook een bepaald type klant afstoten? Of is wat jij aanbiedt zo universeel nuttig dat iederéén er bij gebaat is (ik denk onmiddellijk aan WC-papier, wat zegt dat nu weer over mij)?

Geloof me, hoe specifieker je schrijft, hoe beter. Hoe beter je jouw ideale klant/lezer in het vizier hebt, hoe beter je je tekst kunt afstemmen op hem/haar.

En als die de klik voelt, dan heeft je β€œover mij” pagina zijn werk gedaan.

Katsjieng!

 

Hou op met klanten de deur te wijzen. 

Als je je β€œover mij” pagina schrijft, denk dan aan een ontmoeting met een potentiΓ«le kant β€œin het echt”. Misschien op een event of in bij een koffietje.

Wat zouden ze je vragen?

Wat zouden ze willen weten?

Welke indruk zou je graag willen nalaten?

Behandel je bezoekers niet als anonieme cyberwezens. Schrijf alsof je met hen dat gesprek aangaat. Van mens tot mens.

 

Nog meer concrete tips om van je β€œover mij” pagina een pareltje te maken dat een onweerstaanbare aantrekkingskracht uitoefent op je klanten (al-dan-niet-parelvissers)? Download dan hieronder het mini e-book met drie extra tips die het verschil kunnen maken tussen een converterende β€œover mij” pagina en een dorre cyberwoestijn.

onweerstaanbaar "over mij" e-book

Schermafbeelding 2018 03 31 om 14.39.17

Alle info uit de blogpost plus drie extra waardevolle tips voor een killer "over mij" pagina.

Uitschrijven kan op elk moment (maar geen nood - het wordt zo gezellig dat de kans nihil is dat je ooit de drang voelt) Powered by ConvertKit
 

Tijd om uit de bosjes te komen op je "over mij" pagina!

Previous
Previous

Hoe ik mezelf op de kaart zette met content en hoe ook jij dat kan

Next
Next

Content uit het diepste van je hart (of: waarom je dringend uit dat hoofd moet)